Om man vill starta ett hälsosammare livsstil, då ska det vara bra att börja med att följa de allmänna ayurvediska riktlinjerna för kost och livsstil, i så stor utsträckning som man kan. Ta ett steg åt gången för att underlätta vägen till nya dig.

  • Undvik i största möjliga mån att utsätta dig för tvivelaktiga ämnen: kemiska konserveringsmedel, kemiska gödningsmedel, färdigförpackad, fryst och konserverad mat, snabbmat och matrester samt iskalla drycker och iskall mat, cigaretter, alkohol och droger.
  • Ät om möjligt färsk, ekologiskt odlad, vällagad mat och söta, saftiga frukter.
  • Drick mycket varmt vatten under dagen eftersom det hjälper till att rensa ut gifter.
  • Gå i säng klockan 22 så att kroppen får vila under dess naturliga reningsperiod från kl. 22 till kl. 02. Det gör mycket för att rena kroppen från gifter.
  • Ät huvudmålet mitt på dagen när matsmältningselden är mest aktiv. Ät lättare till frukost och kvällsmål, när matsmältningen inte är lika stark. Spara mat som är svårsmält, t.ex. yoghurt, kött (om du inte är vegetarian) och potatis till målet mitt på dagen.
  • Ät på regelbundna tider. Ät i en lugn miljö och bara när du är hungrig. Vänta i tre timmar efter en måltid innan du äter något mellanmål. På så sätt får maten smälta ordentligt.
  • Ät bara tills magen är fylld till tre fjärdedelar. Det tar normalt några minuter för hjärnan att registrera att du är mätt, så om du äter tills du är övermätt kommer du förmodligen inte att känna dig så väl till mods lite senare. Matsmältningssystemet behöver dessutom lite utrymme, och om du äter dig proppfull hindras faktiskt matsmältningen. Sitt tyst i fem minuter efter måltiden så ger du matsmältningen en bra start

Lycka till!

Zdorovy-j-obraz-zhizni

Riktlinierna rekommenderade av Maharishi Ayurveda och vedalila.se.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: