Ayurveda är ett system som omfattar en enorm kunskap om livet. Ofta kallas det för medicinskt system men ayurveda är så mycket mer än medicinskt system i modern betydelse. Ordet “ayurveda” (आयुर्वेद) kommer från sanskrit där “ayus” betyder “liv” och “veda” betyder “kunskap” och kan översättas som “kunskap om livet”. Oftast kallas Ayurveda för läkekonst från Indien men dess rötter tros ligga i området runt Ural-bergen där det utvecklades.

Ayurveda är det äldsta medicinska systemet (mer än 5000 år gammalt). Enligt flera källor är det grunden för alla andra läkesystem som dök upp senare. Även vår moderna “västerlandska” medicin baserades ursprungligen på ayurveda, då Hippokrates använde de ayurvediska grundprinciperna i sitt system.

Ayurveda kan användas i våra moderna liv lika bra som i gamla tider. Ayurveda baseras runt tre doshor som kallas för Vata, Pitta och Kapha. Doshorna kan anses som kroppstyper för att förstå lättare deras betydelse, men de kan också ses som energier eller substanser som rör sig och har sina egna roller, placeringar och egenskaper såväl i naturen som i våra kroppar. Vi består av alla tre doshor men i olika delar. En eller två av dem dominerar oftast och deras kombination bestämmer hur ser vi ur, hur vi reagerar på olika saker, vad kan vi utveckla för sjukdomar och vad som behövs för att komma i balans.
bigstock-ayurveda-elements-in-linear-st-117743135-300x300
Vata-doshan domineras av luft och eter och är därför lätta, torra och instabila. En person som domineras av Vata har liknande egenskaper – de rör sig mycket, har svårt att gå upp i vikt, är lätta, fantasifulla, anpassar sig lätt till olika omständigheter, men kan i obalans vara känsliga mot torrt kallt väder, vara nervösa, prata snabbt, ha problem med gaser och förstoppnigar samt lida av artritis och värk.

Pitta-doshan domineras av eld och vatten och är därför hett och transformeras lätt mellan olika tillstånd. En Pitta-dominerad person har bra muskulös kropp, är känslig för värme, har god intellektuell kapacitet och höga ambitioner. I obalans kan Pitta leda till aggressioner, utvecklar lätt olika beroende (alkohol, kaffe), på kroppsnivå har de problem med mage, hjärt-kärl-systemet och får lätt inflammatoriska sjuckdomar.

Kapha-doshan domineras av jord och vatten, är tung och långsam i sina egenskaper. Kapha ”bygger” alla kroppens vävnader. En Kapha-person lagrar lätt vikt (både muskler, ben och fett) och behåller substanser i kroppen. De är lojala, starka, älskande och lite långsamma. Oftast ser de överviktiga ut även om de inte är det. I obalans kan Kapha leda till riktig övervikt, lathet, depressioner, ansamling av slem i bröstet och allergier.

För att balansera rätt måste man veta vilken dosha man domineras av. Vi är oftast en kombination av doshor så den som kommer mest i obalans måsta balanseras först. Mer information hittar du i våra nästkommande inlägg. Missa inte! Det finns olika metoder för att ta reda på vilken eller vilka doshor vi domineras av såsom tester, pulsdiagnostik, tungdiagnostik m.m. Den mest exakta informationen får man när man tar en individuell hälsokonsultation hos en ayurvedisk läkare eller hälsokonsult.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: